Hertziosphera, o Gràcia a l’oïda

Al 2009 va començar una apassionant col·laboració entre Gràcia Territori Sonor i el Music Technology Group de l’Universitat Pompeu Fabra. La materalització d’aquest encontre va ser el taller Hertziosfera, que convertia els seus participants en testimonis d’un mapa ocult de Gràcia, el que es genera a través de les coordenades intangibles dels seus sons quotidians. L’experiència va donar com a resultat una exploració sonora del que acostuma a passar desapercebut que passà a formar part del banc d’accés universal que hostatja el projecte Freesound.

Ara, al 2010, l’exploració va un pas més enllà. Hertziosphera 2010 no és la continuació estricta d’aquell taller, sinó una encarnació diferent del mateix dispositiu, ara des d’una vessant més activa i oberta. Si al 2009 es deixava constància d’aquesta cartografia sonora, al 2010 l’objectiu és intervenir en ella. Si voleu endinsar-vos i treballar en aquesta interzona gracienca, aquí teniu els detalls de la convocatòria del taller:

En la primera edició d’Hertziosphera (2009), els tallers estaven destinats a familiaritzar-nos amb els conceptes d’escolta, mapa sonor i amb les tècniques d’enregistrament i edició d’àudio. En aquesta segona, us proposem un marc de treball molt més obert i flexible, que, amb la participació activa, vol donar lloc a un conjunt d’intervencions sonores en l’espai físic per mitjà de les quals els participants dels tallers explorin totes les possibilitats del so com a mitjà de reflexió artística, social, política… Els resultats d’aquesta pràctica es publicaran i es difondran a través del bloc del dispositiu Hertziosphera: http://hertziosferasonsdegracia.wordpress.com

Les cinc sessions d’aquest taller (veure dates adjuntes) s’estructuraran en quatre blocs principals, la durada i continguts dels quals es desenvoluparan i enriquiran a partir de les aportacions dels propis participants:

-Introducció a les estratègies d’intervenció sonora en espais físics a partir del treball d’artistes com Janet Cardiff, Laure Prouvoust, Francisco Lopez, Christina Kubisch…
-Propostes d’intervencions sonores a càrrec dels propis participants al taller i anàlisi de les seves necessitats tècniques, així com de la seva viabilitat.
-Realització de les intervencions i tutorització de les mateixes. Aquestes intervencions tindran com a marc espaial el mateix edifici de la Biblioteca Vila de Gràcia i l’espai públic circundant.
-Presentació de les intervencions i debat sobre les mateixes.

Informació pràctica sobre els tallers:

Taller impartit per Jaume Ferrete i Serafín Álvarez

Dates (desembre 2010):    Dv 10 (18.30 – 20.30 h)
Ds 11 (12 – 14 h)
Dv 17 (18.30 – 20.30 h)
Ds 18 (12 – 14 h)
Dj 23 (18.30 – 20.30 h)

Data límit d’inscripció: Dv 3 de desembre
Lloc: Biblioteca Vila de Gràcia (Torrent de l’Olla, 104) Gràcia – Barcelona
Preu inscripció: 20 €
Inscripcions i informació: adminprod@gracia-territori.com
Places limitades.
NOTA: La biblioteca i el MTG posen a disposició dels participants equipament informàtic, software Audacity (en cas que sigui necessari) i equipament àudio (microfonies, gravadores, etc). Si algun participant vol assistir amb el seu propi ordinador portàtil, el nombre de places es pot veure sensiblement incrementat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s